Συνεχίζονται οι εκθέσεις «Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας», Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896 στην Αθήνα «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού» και «5ος Διαγωνισμός Ζωγραφικής-Λουκάς Βενετούλιας»
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, 19:30
Απονομή βραβείων Λουκά Βενετούλια. Για πρώτη φορά με τη λήξη της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί η απονομή του α’ βραβείου, των επαίνων αλλά και του βραβείου κοινού στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. Σας περιμένουμε στη μεγάλη γιορτή του Διαγωνισμού, όπου παρουσιάζονται περισσότερα από 70 έργα με θέμα «Τα ζώα κι εμείς».
Είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Οκτωβρίου, 8:30-21:00
Διημερίδα «Όψεις του Προφορικού Λόγου»
Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη] του ΑΠΘ διοργανώνει διημερίδα με θέμα «Όψεις του Προφορικού Λόγου». Η διημερίδα διεξάγεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου για τον προφορικό λόγο και του ερευνητικού προγράμματος «Γλωσσική Διεπίδραση και Ανάλυση Συνομιλίας». Στόχος της είναι να εξεταστούν διάφορες πτυχές της ελληνικής γλώσσας στην προφορική επικοινωνία και να φωτιστούν ζητήματα και προκλήσεις στη διεπαφή συστήματος/γραμματικής και χρήσης/διεπίδρασης.
Πληροφορίες: ins@phil.auth.gr
Κυριακή 6 Οκτωβρίου, 11:00
Ξενάγηση κοινού στις εκθέσεις «Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας», Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896 στην Αθήνα «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού» από τη Γενική Διευθύντρια Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί και στην έκθεση «5ος Διαγωνισμός Ζωγραφικής-Λουκάς Βενετούλιας»
Εισιτήριο: 8 ευρώ (ολόκληρο), 4 ευρώ (μειωμένο για παιδιά 6-17 ετών). Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια (εξαιρούνται δημοσιογράφοι, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 6 ετών)
Κράτηση θέσεων: 2310247111 & 2310991620
Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, 19:00
Διάλεξη με τίτλο «Oλυμπισμός. Μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά» παρουσίαση της έκθεσης που φιλοξενήθηκε Μουσείο του Λούβρου, από τη Χριστίνα Μητσοπούλου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας & Γαλλική Σχολή Αθηνών), συν-επιμελήτρια της έκθεσης.
Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζεται κράτηση.
Τρίτη 8 Οκτωβρίου, 19:00
Εγκαίνια έκθεσης «Πόλεις της χαμένης μνήμης/ Cities of Lost Memory» του Alex Mitchell
Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 20 σχέδια, με ινδική μελάνη, με θέματα που αφορούν ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, προβάλλουν δύσκολες όψεις της Ιστορίας και φιλοδοξούν να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις και συζητήσεις. Ο Αlexandre Mitchell, σαν αρχαιολόγος που είναι, ζωντανεύει τα απομεινάρια του παρελθόντος, τα συνδέει με το παρόν, προτείνοντας μιαν εναλλακτική περιήγηση στην Ιστορία, από τη δική του προσωπική σκοπιά.
Λήξη εκθέσεων Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896 στην Αθήνα «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού» και «5ος Διαγωνισμός Ζωγραφικής-Λουκάς Βενετούλιας»
Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Οκτωβρίου
Έναρξη εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά (4-13 ετών)
Τα εικαστικά εργαστήρια διαμορφώνονται σε τρεις ηλικιακές ομάδες (4-6 ετών, 7-9 ετών και 10-13 ετών). Στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της τέχνης και με την εικαστική παραγωγή, μαθαίνοντας να χειρίζονται διαφορετικά υλικά μέσα και τεχνικές, έχοντας ένα κοινό θεματικό κορμό που εμπνέεται από ορόσημα της ιστορίας της τέχνης, σημαντικά έργα και θαυμαστούς δημιουργούς.
Πληροφορίες: https://www.teloglion.gr/ekpaideytika/ergastiria-dimiourgikis-apascholisis/
Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, 19:00
«Shall we dance? Ένα μουσικό αφιέρωμα στον George Gershwin»
Παρά το γεγονός ότι απεβίωσε σε ηλικία μόλις 39 ετών, ο George Gershwin (1898-1937) άφησε μια αξιόλογη μουσική παραγωγή. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα συμφωνικά έργα An American in Paris και Cuban Overture, το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε Φα μείζονα, τη Δεύτερη Ραψωδία επίσης για πιάνο και ορχήστρα, τη δημοφιλή Γαλάζια Ραψωδία, την όπερα Porgy and Bess, τις μουσικές κωμωδίες Girl Crazy, Funny Face, Shall we dance?,τέλος, μια πλούσια παραγωγή τραγουδιών όπως τα θρυλικά I Got Rhythm, Summertime, Fascinating Rhythm, S’Wonderful, Embraceable You, But Not for Me κ.ά. Όλα αυτά τον κατέστησαν διάσημο ανά τον κόσμο, χάρη στον αυθορμητισμό και το πηγαίο ταλέντο που τον διακρίνουν. Η εκδήλωση αποτελεί μια οπτικοακουστική πανδαισία ρυθμών τζαζ, νέγρικων σπιρίτουαλς και λατινοαμερικανικού ξεφαντώματος με εξαίρετες ερμηνείες.
Συντονίζει ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Μουρέλος.
Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζεται κράτηση.
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, 20:30
Συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών για φωνή και πιάνο «Μουσική και Λόγος! Συνθέτες, ποιητές, ερμηνευτές και…ακροατές!»
Μια ιδιαίτερη συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών για φωνή και πιάνο με τη σοπράνο Σταματία Γεροθανάση και την πιανίστα Φανή Καραγιάννη. Θα ερμηνευτούν έργα των: Γιάννη Κωνσταντινίδη, Δημήτρη Δραγατάκη, Αντίοχου Ευαγγελάτου, Αργύρη Κουνάδη, Μάνου Χατζιδάκι, Μαρίας Καλογρίδου, Αιμίλιου Ριάδη και Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου. Τα έργα βασίστηκαν σε ποίηση σπουδαίων ποιητών/τριών: Rabindranath Tagore, Βικτώριας Θεοδώρου, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σαραντάρη, Federico García Lorca, Κωνσταντίνου Καβάφη, Αιμίλιου Ριάδη, Αλέξανδρου Πάλλη, Αργύρη Καραβά και Κωστή Παλαμά.
Εισιτήριο: 10 ευρώ (ολόκληρο) και 8 ευρώ (μειωμένο)
Κυριακή 27 Οκτωβρίου
Εγκαίνια έκθεσης «Σικελιώτης-Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες»
Η έκθεση παρουσιάζει ένα μεγάλο σύνολο ζωγραφικών έργων, με κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα, σχεδίων και χαρακτικών των δύο καλλιτεχνών, προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος. Ο Γιώργος Σικελιώτης και ο Τάσσος (Αλεβίζος), δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της Νεοελληνικής Τέχνης, πέρασαν από τα έντονα βιώματα της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, από τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση και έζησαν έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εντάσσεται στο 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης
Τρίτη 29 Οκτωβρίου
Έναρξη μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην έκθεση «Σικελιώτης-Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες»
Τα πολυετή εκπαιδευτικά προγράμματα του Τελλογλείου Ιδρύματος από την αρχή της δημιουργίας τους, έχουν ως βάση τις αρχές της βιωματικής μάθησης και λειτουργούν με σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού, οικοδομώντας νέα γνώση πάνω στην ήδη υπάρχουσα. Επιδιώκουν τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των μαθητών, την καλλιέργεια της αισθητικής, μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας και την ενίσχυση της ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικότητας των παιδιών.
Πληροφορίες: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, 2310991614
Λήξη έκθεσης «Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας»