Παιδιά της μελλοντικής εποχής
Διαβάζοντας αυτό το φύλλο της οργής
Να ξέρετε πως σε παλιότερα χρόνια
Ο έρωτας ο γλυκός λογιάζονταν για κρίμα.
(πρόλογος του Γουίλιαμ Μπλέηκ)
Είναι κάποια βιβλία που παραμένουν διαχρονικά όποια στιγμή και αν ανοίξεις τις σελίδες τους. Ανατρέχεις στα σημειωμένα, που κάθε φορά πληθαίνουν, και μαγεύεσαι με τη δύναμη και το πνεύμα ενός ανθρώπου που μισό αιώνα πριν, και βάλε, διάλεγε τις σκέψεις και τις λέξεις σαν να είναι σήμερα, σαν να είναι κάθε μέρα
«Κόφτο Ανθρωπάκο. Είσαι και θα είσαι αιώνια ο μετανάστης. Τυχαία βρέθηκες σε αυτόν τον κόσμο και σιωπηλά θα τον αφήσεις» έλεγε ο Βίλχελμ Ράιχ στο «ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ» και συνέχιζε «Νομίζεις ότι η ελευθερία σου διασφαλίζεται όταν στήνεις άλλους στον τοίχο. Επιτέλους στήσε τον εαυτό σου μπροστά σε έναν καθρέφτη»
Όταν λοιπόν το σύμπαν με ευλόγησε με τον πιο όμορφο, έξυπνο, ταλαντούχο ανιψιό του κόσμου, το πρώτο βιβλίο που πήρα στα χέρια μου ήταν το σημερινό μας, «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ» , στην προσπάθειά μου να κατανοήσω και να βρω τρόπους προσέγγισης σε αυτό το μικρό θαύμα που συντελούνταν μπροστά μου. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το αφιέρωσα στον μικρόκοσμο των ανιψιών μου στην Αθήνα, παρακολουθώντας μαγεμένη τις ενήλικες αντιδράσεις τους αλλά και την αγωνία και προσπάθεια των μελών της οικογένειάς μου να ανταπεξέλθουν με υγεία σε όλο αυτό.
Δύσκολο, πέρα από όμορφο, πράγμα να μεγαλώνεις παιδιά.
Με τόσο έντονη την εικόνα τους στα μάτια μου δεν μπορούσα παρά να αφιερώσω τη στήλη μας στο συγκεκριμένο βιβλίο που περιέχει ένα μέρος από το τεράστιο έργο του Ράιχ σχετικά με την ανθρώπινη παθολογία και αποτελείται από μελέτες, που έγιναν ανάμεσα στα 1926 και 1952, για τις βλάβες που προκαλούνται στα παιδιά όταν καταστέλλουμε τις φυσικές τους παρορμήσεις, μερικές από τι οποίες είναι σεξουαλικές.
«Δεν υπάρχει πιο καταστρεπτικό πράγμα για την υγιή λειτουργία των παιδιών, από τους παιδοθεραπευτές που κορδώνονται και καμαρώνουν για το τι μπορούν να κατορθώσουν μέσα σε λίγες μόνο συνεδρίες, και από τους γονείς που αντιδρούν στη δυστυχία των παιδιών τους, με πληγωμένο εγωισμό επειδή φοβούνται τι θα πει ο κόσμος»
Είναι εξαιρετικά σπουδαίο ότι αυτές οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν τόσα χρόνια πριν και ωστόσο παραμένουν επίκαιρες. Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στο Οργονομικό Κέντρο Βρεφονηπιακής Έρευνας, τις μελέτες και κάποια αποτελέσματα αυτών. Σε κάποια σημεία μπορεί να κουράζει αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του είναι εξαιρετικά απελευθερωτικό
«Αυτό που συνιστά την υγεία δεν είναι η απόλυτη απουσία ασθένειας, αλλά η ικανότητα του οργανισμού να ξεπερνά την ασθένεια και να αναδύεται ουσιαστικά άθικτος, πρέπει να ξεφύγετε από την ιδέα ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια, ότι πρέπει να έχετε επαφή συνέχεια και ότι το μωρό πρέπει να είναι πάντα ευτυχισμένο και υγιές…η υγεία δεν συνίσταται από το να μην είναι κανείς ποτέ δυστυχισμένος ή από το να είναι πάντα υγιής, αλλά από το αν ο οργανισμός είναι ή όχι σε θέση να ξεπεράσει τη δυστυχία και την αρρώστια »
Ο Βίλχελμ Ραίχ μας μεταφέρει επίσης ότι είναι πολύ φυσιολογικό για έναν γονέα να στεναχωριέται και να νιώθει πληγωμένος αλλά να το συνειδητοποιεί κα να το αντιμετωπίζει βοηθώντας το παιδί του, και όχι να παραμένει αμέτοχος, δήθεν μη συνειδητοποιώντας το πρόβλημα, ενώ κατά βάση αρνείται να παραδεχτεί ότι έχει πληγεί ο εγωισμός του.
Είναι επίσης φυσιολογικό για μία γυναίκα που γίνεται μάνα να αντιμετωπίζει με δυσκολία τη νέα αυτή φάση στη ζωή της, να μην έχει ανά πάσα στιγμή επαφή και να νιώθει εγκλωβισμένη.
Δεν παραλείπει να διατυπώνει την σκέψη ότι η κοινωνία μας είναι αποχαυνωμένη και άθλια, βρίσκοντας πάντα χρήματα για πολέμους, αλλά ποτέ για τη διασφάλιση της προστασίας της ζωής, η δε ροπή του ανθρώπου, με τη σημερινή του δομή, είναι να φτάνει σε γρήγορα συμπεράσματα με τον λιγότερο δυνατό κόπο, να επευφημεί αντί να γνωρίζει, και να τρέπεται σε φυγή μόλις συναντά τα πρώτα πραγματικά εμπόδια.
«Ο άνθρωπος είναι πρόθυμος να διακινδυνέψει τη ζωή του για μια εθνική ιδέα ή μία οποιαδήποτε σταυροφορία, ενώ μαζεύεται και δειλιάζει όταν καλείται να υπερασπίσει την απλούστερη πεποίθηση για τη ζωή, την εργασία, τον έρωτα, τα παιδιά, την αλήθεια»
Έννοιες όπως παιδικός αυνανισμός, συγκινησιακή πανούκλα, θωράκιση, κακομεταχείριση κυριαρχούν στην ανάλυση του Ράιχ, τιθέμενες κατά έναν όσο το δυνατό πιο απλουστευμένο τρόπο κατά την ανάλυση των συμπερασμάτων των ερευνών του.
«Πρώτα από όλα, μην καταστέλλετε τη φύση για να μην δημιουργούνται αντικοινωνικές ενορμήσεις που να πρέπει να κατασταλούν καταναγκαστικά. Αυτό που τόσο απελπισμένα και μάταια προσπαθείτε να πετύχετε με τον πειθαναγκασμό, υπάρχει στο νεογέννητο μωρό, έτοιμο να ζήσει και να λειτουργήσει, αφήστε το να αναπτυχθεί όπως προστάζει η φύση και αλλάξτε ανάλογα τους θεσμούς σας»
Επιμένω ότι είναι μαγική η διορατικότητα και διαχρονικότητα κάποιων πνευμάτων και των σκέψεών τους, αξίζει να τους μελετάμε και να κρατά ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα. Είναι πολλά τα βιβλία που γράφονται για τα παιδιά, ακόμη περισσότερο το μπέρδεμα στο μυαλό και την καρδιά των γονέων. Διαβάστε τον Ράιχ, αφήστε να σας πείσει τουλάχιστον στο ότι «Η μοίρα του ανθρώπινου γένους θα διαμορφωθεί από τη χαρακτηροδομή των Παιδιών του Μέλλοντος. Οι μεγάλες αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια τους και στις καρδιές τους. Αυτά θα αναλάβουν να βάλουν σε τάξη αυτό το χάος αυτού του εικοστού αιώνα, και αυτό είναι κάτι που μας αφορά»
Διαβάστε το γονείς, και εσείς που είστε, και εσείς που δεν έχετε γίνει ακόμη, και εσείς που έχετε επιλέξει να μην γίνετε, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του κόσμου, ας τα αφήσουμε να τον αλλάξουν.
Αυτό που δεν θα αλλάξει είναι το βιβλίο..
Γιατί σαν το βιβλίο, την υφή και μυρωδιά του δεν έχει…
Καλή ανάγνωση!
υ.γ 1 Επισκεφτείτε τις κατά τόπους εκθέσεις βιβλίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα βρείτε διαμαντάκια, θα σας ενημερώνω και γω γι αυτά!
υ.γ 2 Οι γονείς είναι ήρωες, απαιτείται μεγάλη δύναμη και προσπάθεια να βοηθάς στην ανάπτυξη ενός νέου ανθρώπου.
υ.γ 3 Λατρεύω τον Λαμπριανούλη, τον Θωμάκο και κάθε ανιψάκι μου χωριστά και όλα μαζί !!
Τα παιδιά του μέλλοντος, Βίλχελμ Ράιχ