Ποιός Μάρσιπος Είναι Επικίνδυνος για το Μωρό σας (και ποιος είναι τέλειος!)

Όσο περισσότερο λάμπει ο ήλιος κι ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο εντείνεται κι η επιθυμία του νέου γονιού να πάρει το μωρουδελάκι του και να βγει βόλτα. Υπάρχει το καρότσι γι’ αυτή τη δουλειά, αλλά το καρότσι δεν πάει σε πολλά μέρη που μερικοί από εμάς αγαπούν: δεν πάει σε βουνά, μονοπάτια, θάλασσες και άλλα πολλά.

Εκεί είναι που μπαίνει στη ζωή μας ο μάρσιπος (κι όχι ΤΟ μάρσιπο, σας ικετεύω), ο οποίος χωρίς περιστροφές, θα σας πω ότι είναι πολύ πιο σημαντικός από καρότσι για την υγεία του μικρού μιας και το “κρατάει” σε αντίθεση με το καρότσι που το κουβαλάει.

Θα βρείτε στην αγορά επώνυμες μάρκες και τιμές που ξεκινούν από τα 30- 35 ευρώ. Μην ενδώσετε σε όμορφα χρώματα και χαμηλή τιμή. Χίλιες φορές να πάρετε ένα πανί με πέντε ευρώ και να δέσετε το μωρό εκεί (πιο οικονομική λύση ΔΕΝ υπάρχει) παρά να μην προσέξετε το ΜΟΝΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ στοιχείο ενός μάρσιπου:

τη θέση των ισχύων του μωρού.

Δυστυχώς, το μοντέλο που συναντώ πιο συχνά στο δρόμο, ίσως επειδή είναι και το πιο φτηνό, είναι αυτό που το μωρό κυριολεκτικά κρέμεται σαν αποτυχημένος αλεξιπτωτιστής, όπως φαίνεται  απο κάτω στο σκίτσο του Διεθνούς Ινστιτούτου Δυσπλασίας Ισχύων .

all_carriers

Μπορώ να το πω με ένα κάρο κομψούς τρόπους, αλλά δεν ξέρω αν θα ακουστεί το ίδιο δυνατά με ένα μάλλον μπρουτάλ: αυτή η στάση είναι εγκληματική για την ανάπτυξη. Παραπέμπω όσους μιλάτε αγγλικά στο εξαιρετικό άρθρο του Ινστιτούτου που αφορά στη σωστη θέση που πρέπει να έχουν τα ισχύα των μωρών όταν εκείνα κάθονται (σε καρεκλάκι αυτοκινήτου, μάρσιπο ή όπου αλλού). Για τους υπόλοιπους να κάνω μια σύνοψη, μιας και δεν είμαι γιατρός και δε θέλω να επεκταθώ: όταν το μωρό κάθεται σε μάρσιπο -αλεξίπτωτο πρακτικά ΔΕΝ κάθεται αλλά κρέμεται. Τα ισχύα βρίσκονται σε παράλληλη θέση μεταξύ τους, τα γόνατα δεν υποστηρίζονται κι αυτό οδηγεί καρφί στις αυξημένες πιθανότητας δυσπλασίας των ισχύων.  Η εικόνα το δείχνει ξεκάθαρα.

knee1Οπότε τι κάνουμε;

ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟ ΜΑΡΣΙΠΟ- ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς να λυπηθούμε που πήγε “τζάμπα το δώρο” ή που θα στενοχωρήσουμε όποιον μας το πήρε,  και κυρίως χωρίς να το κάνουμε δώρο κάπου αλλού!

Το να “φοράς” το μωρό σου βολεύει σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις. Όταν το μωρό είναι νεογέννητο και διανύει το περίφημο 40 τρίμηνο, το πρώτο του τρίμηνο στον έξω κόσμο αλλά ακόμη με έντονη ανάγκη εγγύτητας με τη μαμά, ο μάρσιπος σώζει σπίτια. Μπορείς να κάνεις τα πάντα με το μωρό επάνω σου. Εγώ, ας πούμε θυμάμαι, να πηγαίνω να κάνω ραδιοφωνική εκπομπή στον  amagi με τον Αλέξανδρο 15 ημερών σε wrap.

baby in diy wrap carrier baby wearing

Με το μωρό επάνω σου και τα χέρια ελεύθερα όλο γίνονται ευκολότερα.

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε;

Τη θέση των ισχύων σίγουρα.  Τα ισχύα πρέπει να είναι ανοιχτά! Δεν ξέρω γιατί τόσοι άνθρωποι ξενίζονται και τους φαίνεται υπερβολική αυτή η διάσταση. Όταν κρατάς το μωρό σου αγκαλιά, έτσι ακριβώς δεν κάθεται; Άρα και στο μάρσιπο, ανάλογη θέση πρέπει να έχει.  Δείτε:

right1Το δεύτερο που προσέχουμε είναι να δέσουμε το μάρσιπο στο σωστό ύψος ώστε τα ποδαράκια του μωρού να αγκαλιάζουν τους γοφούς μας . Προσωπική μου άποψη ότι αυτή είναι μια πολύ φυσική μαμαδοστάση, επομένως λίγο να συντονιστούμε με την εσωτερική μας γνώση κι αίσθηση, θα το βρούμε. Δείτε και ένα σκιτσάκι για το πως υποστηρίζονται σωστά τα γόνατα όταν τα ισχύα έχουν τη σωστή στάση.

harnesscarrier4Οπότε, για να μην τα πολυλογούμε, πετάξτε το μάρσιπο αλεξίπτωτο και βρείτε κάτι που να σας ταιριάζει. Η προσωπική μου γνώμη είναι να βρείτε κάτι όσο πιο απλό γίνεται, χωρίς πολλά δεσίματα κι αυξομειώσεις. Κάτι που με ένα κλικ να μπαίνει τέλεια.

Ο αγαπημένος μου είναι αυτός της εταιρίας ERGObaby, δοκιμασμένος 5 χρόνια. Τον δένεις στη μέση με κλιπ ασφαλείας, το μωρό έρχεται “καβαλίκα”, φοράς τις τιράντες και τέλος. Η μαγεία του είναι ότι έχει ένα μικρό τσεπάκι μπροστά στο οποίο χωράει μια πάνα, κανένα μωρομάντηλο, κινητό και κλειδιά- γιατί η αλήθεια είναι ότι όταν κουβαλάς το μωρό σου, η τσάντα σου δεν έχει από που να κρεμαστεί! Με αυτόν το μάρσιπο πάντως περπατήσαμε με τη Δάφνη σε άπειρες δύσκολες Σαμοθρακίτικες δύσβατες διαδρομές κι όχι μόνο- ακόμη και σήμερα που είναι 4 χρονών και 17 κιλά, έρχεται η ώρα που θα χρειαστεί να την πάρω στο μάρσιπο για λίγο!

momfatale.gr ksiropotamos ξηροπόταμος σαμοθράκη samothraki ολια παναγιωτοπουλου δαφνη

Στον Αλέξανδρο πάλι που ήταν μικρούλι μωράκι όταν γεννήθηκε και που διεκδικούσε πολύ την επαφή δέρμα με δέρμα, ή σώμα με σώμα και δε μου άφηνε ποτέ χέρια ελεύθερα να κάνω δουλειές, έψαξα κάτι διαφορετικό- πιο κοντινό- πιο “ένα σώμα” και βρήκα το Αστεράκι slings. Η δουλειά που γίνεται σε αυτό το σαιτ είναι άψογη, η ενημέρωση πλήρης και γενικώς το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Μέσα από το site έμαθα να δένω πανί έτσι ώστε να τον “φοράω” σωστά (wrap), μια μέθοδος που με βόλεψε τέλεια όσο το μωρό ήταν τοσοδούλι (μετά δεν ήθελε να είναι κολλημένο πάνω μου σα χαλκομανία) και στη συνέχεια πήρα κι ένα ring sling το  όμως δε με βόλεψε καθόλου. Η κατασκευή και το πανί ήταν άψογα, αλλά εγώ είμαι αρκετά νευρικός άνθρωπος κι όλο αυτό το “προσαρμόζω το μέγεθος με τον κρίκο” με έφερε στα όριά μου. Οπότε μαντέψτε σε ποιον μάρσιπο γύρισα μόλις τα κιλά του ήταν τα σωστά: ναι! Στον ERGObaby.

Το να έχεις ένα νεογέννητο είναι αρκετά δύσκολο από μόνο του. Ο μάρσιπος κυριολεκτικά σου απελευθερώνει τα χέρια, τοποθετεί το παιδί σε ανάλογη θέση με σένα (βλέπετε τα πράγματα από την ίδια οπτική) κι αν επιλέξετε τον κατάλληλο, ευνοεί τη σωστή ανάπτυξή του.

Μπορείτε να δείτε εδώ ποιον μάρσιπο επέλεξα εγώ για τα παιδιά μου (καθώς και το πόσο τον έχω τεντώσει με τις απίθανες διαδρομές που έχω κάνει μαζί τους!)

Καλή τύχη στην αναζήτηση του τέλειου “κουβαλητηριού” για το μωρό ή το παιδί σας και -πραγματικά- ξεφορτωθείτε τα αλεξίπτωτα :)

Καλές διαδρομές και αγκαλιές ταυτόχρονα!

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
Pinterest