Υπουργός …. Μοναξιάς

Δεν είχα ιδέα, νόμιζα ότι ήταν κάποιου είδους αστείο αλλά όχι! Στ’ αλήθεια υπάρχει!

Η Μ.Βρετανία έχει σοβαρό πρόβλημα… μοναξιάς (και η προοπτική του brexit δε μοιάζει να τη μαλακώνει), όπως έχουν αποδείξει έρευνες. Περισσότεροι από 9 εκατομύρια άνθρωποι συχνά νιώθουν μόνοι, σύμφωνα με μία αναφορά του 2017.

Το θέμα ώθησε την Πρωθυπουργό Τερίσα Μέι να ορίσει Υπουργό Μοναξιάς.

«Για πολλούς ανθρώπους, η μοναξιά είναι μια στενόχωρη πραγματικότητα της σύγχρονης ζωής,» είπε η κα Μει σε δήλωσή της.

«Θέλω να αντιμετωπίσω αυτή την πρόκληση για την κοινωνία μας και όλοι μας να κάνουμε ενέργειες ώστε να ξεπεράσουμε τη μοναξιά  από την οποία υποφέρουν οι ηλικιωμένοι, οι φροντιστές, όσοι έχουν χάσει τους αγαπημένους τους- άνθρωποι που δεν έχουν κανένα να μιλήσουν ή  να μοιραστούν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους.

Η μοναξιά έχει αποδειχτεί ότι είναι 15 φορές χειρότερη για την υγεία από ότι να καπνίζεις 15 τσιγάρα την ημέρα. Μπορεί όμως να ξεπεραστεί και δε θα έπρεπε να αποτελεί αναγκαστικά παράγοντα στη ζωή των ηλικιωμένων.

Η βρετανική αναφορά ζητήθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό και σε συνεργασία με την Co-op μια αλυσίδα σουπερμάρκετ, και δημοσιεύτηκε από την επιτροπή Cox το Δεκέμβριο

Η επιτροπή φέρει το όνομα της Τζο Κοξ, βουλευτή του εργατικού κόμματος, που μαχαιρώθηκε από νέο-ναζί, μέρα μεσημέρι κι ενώ μόλις είχε τελειώσει ομιλία προς τους ψηφοφόρους της με θέμα την επικείμενη ψηφοφορία για το Brexit. Ήταν εκείνη που είχε ασχοληθεί και κρατήσει στην επικαιρότητα τη σύγχρονη παθολογία της μοναξιάς. Σε έναν άλλο τόνο, είχε και δύο μικρά παιδάκια…

cox

Η πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το ρόλο Υπουργού Μοναξιάς αναλαμβάνει η Tracey Crouch, η οποία θα συνεχίσει το έργο της Κοξ, ενώ παράλληλα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Μ.Βρετανίας θα επιχειρήσει να καθιερώσει μια μέθοδο μέτρησης της μοναξιάς.

Αντηχώντας την ίδια την Κόξ, οι νομοθέτες ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους: Νέοι  ή οι ηλικιωμένοι, η μοναξιά δεν διαχωρίζει.

«Μέσα στο 2017 ακούσαμε νέους γονείς, παιδιά, φροντιστές, πρόσφυγες και ηλικιωμένους να συζητούν την εμπειρία τους, τη μοναξιά τους,» συμπλήρωσαν.

Κυβερνητική έρευνα αποκαλύπτει πως περισσότεροι από 200,000 ηλικιωμένοι στη Μ. Βρετανία δεν είχαν κάνει έστω μια κουβέντα με φίλους ή συγγενείς για περισσότερο από ένα μήνα!

«Δεν έχει τόσο να κάνει με το να γνωρίζει κανείς ανθρώπους στο ίντερνετ ή να κάνει νέους φίλους, όσο με τη σύνδεση σε ένα δίκτυο υποστήριξης ανθρώπων που μπορούν να σε κατευθύνουν στο πώς να αντιμετωπίσεις ή να λύσεις κάποιο πρόβλημα,» λέει η ηλικιωμένη συνταξιούχος νοσοκόμα που πρόσφατα μετακόμισε σε άλλη χώρα και μικρότερο σπίτι για να είναι κοντά στο γιό της.

«Υπάρχουν τόσοι φοιτητές στο πανεπιστήμιου που κλειδώνονται στα δωμάτιά τους για μέρες επειδή νιώθουν ότι τους έχουν απορρίψει ή ότι δεν ταιριάζουν με το σύνολο», λέει η κυρία Τζένκινς. «Είναι θέμα χρόνου μέχρι η μοναξιά να εξελιχθεί σε κατάθλιψη. Και τότε είναι που το πράγμα αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο».

για περισσότερες πληροφορίες, εδώ

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
Pinterest