Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α’ 201/22.12.2017) ο νόμος 4509/2017 που παρέχει τη δυνατότητα λύσης του γάμου μέσω συμβολαιογράφου.
Ειδικότερα, ο νέος νόμος περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε μία σειρά από κώδικες, μεταξύ των οποίων οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου. Με λίγα κι απλά λόγια, εφόσον το ζευγάρι έχει αποφασίσει συναινετικά τη λύση του γάμου, και έχει συμφωνήσει και διευθετήσει τα θέματα της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών τους (αν υπάρχουν) με ιδιωτικό συμφωνητικό, μπορεί με μια επίσκεψη στο συμβολαιογράφο -είτε του ίδιου του ζευγαριού, είτε των πληρεξούσιων δικηγόρων τους- να εκδώσουν άμεσα το διαζύγιό τους, μιας και ημερομηνία λήξης του γάμου θεωρείται η ημερομηνία συντέλεσης της συμβολαιογραφικής πράξης.
Ο νέος νόμος 4509/2017, μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι:
1) Η πληρεξουσιότητα στους δικηγόρους πρέπει να δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας,
2) Η έγγραφη συμφωνία των δύο μερών για την λύση του γάμου και τη ρύθμιση της επιμέλειας υποβάλλονται στον συμβολαιογράφο τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την συμφωνία. Η ημερομηνία του έγγραφου “τέλους” πρέπει να αποδεικνύεται με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων από τη γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που καταρτίζει την πράξη,
3) Ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Ακολουθούν οι απαιτούμενες υπογραφές από τους συζύγους ή μόνο από τους δικηγόρους τους,
4) Μετά τη λήξη ισχύος της επικυρωμένης συμφωνίας (2 χρόνια), η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή των τέκνων για περαιτέρω χρονικό διάστημα μπορεί να ρυθμιστεί με νέα συμφωνία και με την ίδια διαδικασία.
5) Αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης κατατίθεται στο ληξιαρχείο, όπου έχει καταχωρηθεί ο γάμος και
6) Σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου, η λύση του παραγγέλλεται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, η οποία συνοδεύεται από τη συμβολαιογραφική πράξη. Η αίτηση με την παραγγελία του εισαγγελέα συνυποβάλλονται στην Ιερά Μητρόπολη, στην οποία ανήκει η εκκλησία που τελέστηκε ο γάμος. Το στάδιο αυτό είναι υποχρεωτικό για την πνευματική λύση του γάμου.
Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι ο συμβολαιογράφος λαμβάνει πάγια αμοιβή, ανεξάρτητα από το ύψος της διατροφής.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ (ανατρέξτε στη σελίδα 4436), ενώ εδώ τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν, από το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο
Μπορείτε να διαβάσετε την τοποθέτηση της παιδοψυχιάτρου του momfatale.gr κας Τσούρα για τη διαχείριση των διακοπών από τους χωρισμένους γονείς, κι αν σας έχει πιάσει μαυρίλα και ζόρι από όλο αυτό μπείτε κι εδώ να σπάσει λίγο το χειλάκι σας :)
<ασχολίαστο το ότι το δημοσιεύω ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά από εμένα τέτοια να περιμένετε>