Σαν μανιτάρια παρατηρώ να ξεφυτρώνουν παντού μικρότερα και μεγαλύτερα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
“Μα τι στην ευχή είναι πάλι τούτο;”, μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος και να του φανεί περιορισμένη η πληροφορία που θα βρει εδώ.
Τα ΚΔΑΠ, όπως τα λέμε εν συντομία, είναι χώροι όπου τα παιδιά πηγαίνουν κατά τις ώρες που δεν έχουν σχολείο για να απασχοληθούν δημιουργικά, όσο οι μητέρες τους εργάζονται ή προσπαθούν να βρουν δουλειά.
“Μα καλά, πως συνδέονται αυτά;”, θα με ρωτήσετε, οπότε ας ξεκινήσω την ιστορία από την αρχή.
Η καλή Ευρωπαϊκή Ένωση αντελήφθη ότι οι γυναίκες αυτής της χώρας πασχίζουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις επαγγελματικές και οικογενειακές μας υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να προκόψουμε ούτε επαγγελματικά, ούτε οικονομικά. Δόμησε, λοιπόν, ένα πρόγραμμα που το ονόμασε “Εναρμόνιση Οικογειακής και Επαγγελματικής ζωής” και αφορά σε μητέρες εργαζόμενες ή άνεργες με στόχο να τις βοηθήσει να απελευθερώσουν τις ώρες που θα έδιναν αναγκαστικά στα παιδιά τους- ελλείψει βοήθειας- τις οποίες και να διοχετεύσουν στην εργασία τους ή στην ανέρευση εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά χρηματοδοτεί τις μητέρες εκείνες που πληρούν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια ένταξης. Τους δίνει, δηλαδή, ένα voucher στο όνομα του παιδιού τους (ή των παιδιών τους, αν έχουν περισσότερα) με το οποίο μπορούν να το εγγράψουν σε κάποια δομή: αν είναι κάτω από 5, σε κάποιον παιδικό σταθμό- αν είναι πάνω από 5 και έως 12- σε κάποιο ΚΔΑΠ.
Για να μπορέσουμε να κάνουμε αίτηση, πρώτα πρέπει να το πληροφορηθούμε πότε γίνονται και τι χρειάζεται, οπότε:
Ποιος είναι ο φορέας που διαχειρίζεται αυτό το πρόγραμμα, τις αιτήσεις και τα voucher;
Είναι η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), η οποία κάθε Ιούνιο (προς τα τέλη συνήθως) βγάζει μια πρόσκληση και καλεί κάθε ενδιαφερόμενη μητέρα να υποβάλλει αίτηση.
Σημαντικότατο: ένα από τα δικαιολογητικά που ζητείται ΠΑΝΤΑ είναι το εκκαθαριστικό, άρα σπεύσατε να υποβάλλετε φορολογική δήλωση.
Αφού υποβάλλεται τη δήλωσή σας, περιμένετε να βγουν οι πίνακες με τα προσωρινά και τα οριστικά αποτελέσματα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή (καναδυό βδομάδες συνήθως), οφείλετε να έχετε αποφασίσει ΠΟΥ θα γράψετε το παιδί σας, σε ποια δομή, σε ποιο ΚΔΑΠ και, κάπως έτσι, ξαναγυρίζουμε στην αρχή του άρθρου που σας έλεγα ότι βλέπω τα ΚΔΑΠ να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.
Ας ξεκινήσουμε κάνοντας μια βασική διάκριση ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια ΚΔΑΠ και, επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για τα δεύτερα που τα γνωρίζω άριστα μιας και έχω εργαστεί εκεί ως εκπαιδευτικός αλλά και ως Υπεύθυνη της Δομής του ΚΔΑΠ Τριανδρίας, μια θέση που σήμερα την έχει η αγαπημένη συνάδελφος και φίλη, Μαρία Τσορακίδου.
Τα ΚΔΑΠ της ΚΕΔΗΘ είναι πέντε και είναι δημόσια, τα διαχειρίζεται η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και λειτουργούν 12 μήνες, δηλαδή ΟΛΟ το χρόνο, σε ωράριο αντίθετο με αυτό του σχολείου. Όταν, δηλαδή, το σχολείο δουλεύει 8-13, τα ΚΔΑΠ της ΚΕΔΗΘ είναι ανοικτά 13-22.00. Όταν το σχολείο κλείνει για τις διακοπές των Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού, τότε τα ΚΔΑΠ της ΚΕΔΗΘ είναι ανοικτά 8-17.00. (εδώ να αναφέρω ότι τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ της ΚΕΔΗΘ έχουν άλλη λογική λειτουργίας: είναι ανοικτά καθημερινά 7-22.00 κάθε μέρα, όλο το χρόνο). Είναι ΔΩΡΕΑΝ, πράγμα που σημαίνει ότι ο γονιός δε δίνει ούτε ευρώ ποτέ και για τίποτα, προσκομίζει όμως το voucher και πληρώνεται το ΚΔΑΠ μέσω του προγράμματος.
Κι αφού σας είπα για τα οικονομικά και τα ωραριακά, πάμε και στο σουπερ σημαντικό που είναι τι κάνουν τα παιδιά μας εκεί τόσες ώρες!
Τα παιδιά στα ΚΔΑΠ:
– θα βοηθηθούν στην προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης μέρας,
– θα κάνουν εικαστικά: κατασκευές από χαρτί, πηλό, χάντρες, μαλλί κ.α.,
-θα μάθουν σκάκι, χορό, hip hop
-θα παίξουν επιτραπέζια
-θα εκπαιδευτούν στο χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών,
– θα αθληθούν, παίζοντας μπάσκετ και βόλεϊ,
– θα κάνουν μουσική, θέατρο και θα δουν κάποιες εξαιρετικές κινηματογραφικές παραγωγές για την ηλικία τους.
Γενικά, τα παιδιά στο ΚΔΑΠ θα βρουν σίγουρα να κάνουν κάτι που τους αρέσει και φτάνω σε αυτό που είναι το μεγάλου ατού των ΚΔΑΠ της ΚΕΔΗΘ: το προσωπικό της.
Από την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΘ, Δημοτική Σύμβουλο και μητέρα τριών παιδιών κυρία Ιωάννα Κοσμοπούλου μέχρι τις πέντε υπεύθυνες των ΚΔΑΠ και τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό που εργάζονται στις δομές, θα συναντήσετε ΜΟΝΟ αστέρια: ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο τους σε βάθος, με σπουδές, με επιμόρφωση, αγαπούν τη δουλειά τους με πάθος, φροντίζουν με συνέπεια τόσο την εξέλιξη του αντικειμένου τους όσο και τη σχέση τους με τα παιδιά.
Ανεξάρτητα με το πόσες θέσεις έχει κάθε δομή (50, όπως η Τριανδρία ή 200 όπως το ΚΔΑΠ Α), θα δείτε σύσσωμο το προσωπικό να γνωρίζει όχι απλώς τα παιδιά με τα μικρά τους ονόματα, αλλά και την κάθε περίπτωση χωριστά:
ο Δημήτρης που αντιπαθεί τα μαθηματικά, η Ελένη που λατρεύει το χιπ χοπ, η Κατερίνα που χάνει τη συγκέντρωσή της στο τέλος της παρτίδας και την αιφνιδιάζεις με ρουά ματ, ο Παντελής που αν δε γίνει ηθοποιός θα εκπλαγούμε μιας και “φωτίζει” τη σκηνή όταν ανεβαίνει, η Μαρία που τραγουδάει σαν άγγελος κι ο μικρούλης ο Ιάσονας που πρωτοήρθε ψαρωμένος όταν ήταν 5 και σήμερα, 12 ήρθε να μας χαιρετίσει γιατί μεγάλωσε πια και δε θα μπορεί να ξαναέρθει (ναι, κλαίγαμε από συγκίνηση όλοι μαζί).
Η ζωή μας στα ΚΔΑΠ είναι οικογενειακή: γνωριζόμαστε, αγαπιόμαστε, παίζουμε και μεγαλώνουμε μαζί. Και αυτή η αγάπη φαίνεται από πολλά που μπορώ να σας πω κι από ένα που μπορώ να αποδείξω:
όταν το πρόγραμμα σταματάει τη χρηματοδότησή του – για το μήνα Αύγουστο- η ΚΕΔΗΘ είναι η μόνη που συνεχίζει. Σαν να λέει στους γονείς: εγώ είμαι εδώ για σένα. Θα πληρώσω εγώ αυτόν τον μήνα για να μπορέσεις εσύ να συνεχίσεις αδιάσπαστος να δουλεύεις, όσο εγώ θα είμαι εδώ- μια ανοιχτή αγκαλιά για το παιδί σου.
Δενόμαστε με τα παιδιά κι εκείνα μαζί μας και δομούμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Είναι αυτή ακριβώς η σχέση που μας επιτρέπει να τους διδάξουμε νέα πράγματα, είτε πρόκειται για αμιγώς εκπαιδευτικά και μαθησιακά σχήματα ή για ‘ήπιες’ μαθησιακές δεξιότητες, όπως η επικοινωνία, η έκφραση κ.ο.κ.
Κλείνοντας, να σας δώσω ένα εργαλείο:
η ιστοσελίδα της ΚΕΔΗΘ , όπως και η σελίδα της στο φβ είναι πάντα ενημερωμένες και έτοιμες να σας πληροφορήσουν. Εξοικειωθείτε!
Εύχομαι σε όλες τις μαμάδες/ δυνάμει ωφελούμενες του προγράμματος πρώτα από όλα ένα ΚΑΛΟ και ασφαλές καλοκαίρι! Κάντε την έρευνά σας, απευθυνθείτε στις δομές που σας ενδιαφέρουν για να πληροφορηθείτε με κάθε λεπτομέρεια ό,τι σας ενδιαφέρει αλλά και να γνωρίσετε τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και προετοιμαστείτε γιατί οι εγγραφές είναι προ των πυλών!
Καλό καλοκαίρι με σωστή και παιδαγωγική δημιουργική απασχόληση για τα μικρά και επαγγελματική ηρεμία για τους μεγάλους!