Ένα Κοινό Δωμάτιο για Κορίτσι και Αγόρι

Στο τωρινό μας σπίτι έχουμε τρεις κρεβατοκάμαρες κάτι το οποίο μου δημιουργεί έναν ελαφρύ ίλιγγο, αν σκεφτείτε ότι το προηγούμενο προσωρινό σπίτι ήταν συνολικά 20 τετραγωνικά, ενώ το ακόμη προηγούμενο- της Σαμοθράκης, μονόχωρο.

Πέρα από τα δικά μου ψυχολογικά όμως, αυτή η … πληθώρα κρεβατοκάμαρας σημαίνει ότι θα μπορούσα άνετα να βάλω την κόρη μου, 2,5, σε διαφορετικό δωμάτιο από το γιό (που αναμένεται κάπου τον Απρίλιο)- ωστόσο αυτό δε μου φαίνεται αρχικά καθόλου καλή ιδέα. Νιώθω ότι τα παιδιά, μέχρι κάποια ηλικία, θα έπρεπε να μάθουν να ζουν μαζί και να μοιράζονται.

Επομένως, η επόμενη σκέψη μου ήταν πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί το ένα δωμάτιο – όχι τεράστιο αλλά άνετο- προκειμένου να στεγάσει δύο παιδιά. Από πού ξεκινάς όμως; Εγώ προτείνω από μια διακοσμήτρια, τη Ράνια Στασινοπούλου, που θα σας επιμορφώσει ΔΩΡΕΑΝ για την προετοιμασία!

Ξεκινάς από τα βασικά ,  όπως το χρώμα και τα υλικά. Βέβαια, από μόνα τους αυτά θέλουν πολύ έρευνα μιας κι ένα ιδιαίτερο χρώμα θα έχει τελείως διαφορετική αίσθηση από ένα ήπιο, αλλά τουλάχιστον είναι μια αρχή! Και προχωράς στις πινελιές που θα δώσουν και τον τελικό χαρακτήρα του δωματίου. Λαμβάνουμε υπόψη το μέγεθος του δωματίου και δεν παραλείπουμε, αν οι κατασκευές είναι στο στοιχείο μας

Όταν τα παιδιά είναι του ίδιου φύλου, τα πράγματα μοιάζουν ευκολότερα. Διαλέγεις ένα κοινό χρώμα και θέμα και εκείνο που σου μένει έπειτα είναι να τοποθετήσεις σωστά τα έπιπλα έτσι ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν το χώρο τους, τόσο στο παιχνίδι όσο και στην ξεκούραση.

Όταν το παιδικό δωμάτιο στεγάζει ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο σύνθετα.

Ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκα τρεις διαφορετικές κατηγορίες “παρεμβάσεων” , τις οποίες και σας παρουσιάζω αμέσως:

1. Βάψιμο: οι οικογένειες σε αυτήν την περίπτωση επέλεξαν να δώσουν το “διαχωρισμό” του κοινού δωματίου χρησιμοποιώντας κυρίως το χρώμα των τοίχων. Είτε με ρίγες, ούτε με πουά, το παιδικό δωμάτιο αποκτά σαφή όρια και ξεκάθαρα καταλαβαίνει κάποιος ποιό κομμάτι προορίζεται για το κορίτσι και ποιό για το αγόρι.

shared-kids-room-ideas-decorating-a-shared-kids-room-19291

 

e4733f8b7c3d8daac5f04227c4386bc9_m

2. Διακοσμητικά: σε αυτή την περίπτωση το χρώμα των τοίχων, τα χαλιά και τα έπιπλα  έχουν διατηρήσει το ουδέτερο χρώμα του ενώ τη διαφορά κάνουν τα έντονα διακοσμητικά: από δύο πίνακες ή μερικά τεράστια πομ-πον είναι ικανά να δώσουν το στίγμα!

no-boysgirls-allowed

562818cfb604e11a211231dfef3ad9d5

3. Λινοθήκη: Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες, τα κουβρ-λι και τα προσωπικά αντικείμενα των παιδιών είναι ικανά να δώσουν τον τόνο και να ξεκαθαρίσουν τις… περιοχές του δωματίου σε αγορο-κρατούμενες και κοριτσο-κρατούμενες, ακόμη κι όταν τα κρεβάτια ή όλα τα άλλα αντικείμενα είναι ακριβώς τα ίδια.

1055

Shared-boy-girl-bedroom

Roomshotwithchairs-1024x683

Από τις τρεις αυτές βασικές επιλογές παρέμβασης στο παιδικό δωμάτιο που προορίζεται για ένα κορίτσι κι ένα αγόρι, η καθεμιά έχει τη χάρη της, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Στην πρώτη περίπτωση, τα έντονα χρώματα των τοίχων κάποια στιγμή θα κουράσουν και θα χρειαστούν ανανέωση- αλλά ειναι σίγουρα πιο εντυπωσιακά. Στη δεύτερη και στην τρίτη πάλι, πρέπει να επιδίδεσαι συνεχώς σε ένα κυνήγι “σωστών χρωμάτων” σε ό,τι αφορά τα διακοσμητικά και τη λινοθήκη που δεν είναι πάντα ούτε εύκολο, ούτε επιθυμητό από τα παιδιά (στο γιο μπορεί να αρέσει το μωβ και στην κόρη το μπλε!).

Με βάση το τι αρέσει στα παιδιά και τις δικές μας δυνατότητες επιλέγουμε και προχωρούμε. Καλό θα είναι, προχωρώντας βέβαια, να μετράμε και τα λόγια των ειδικών και ποιος καλύτερος επαγγελματίας από μια παιδοψυχίατρο, να μας πει όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για το πρώτο δωμάτιο των πιτσιρικιών μας.

Εγώ πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι μετά από αυτό το άρθρο κατάλαβα ότι δε θα έπρεπε να κοιτάω για δωμάτια στα οποιά δύο παιδιά συγκατοικούν αλλά δωμάτια για παιδιά και βρέφη (χώρια που και αυτό αμφίβολο το βλέπω μιας και το βρεφάκι κοιμάται τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο στο δικό μας δωμάτιο…!)!

Οπότε πάμε πάλι έρευνα για ένα δωμάτιο που να μοιράζονται δυο παιδάκια, το ένα βρεφικής και το άλλο προσχολικής ηλικίας!

Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε!

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια Παναγιωτοπούλου είναι Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, ένα δίκτυο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με φορέα υποδοχής το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθημερινά 8-11 εργάζεται ως ραδιοφωνική παραγωγός στον 89 Rainbow, ενώ τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Κύπρο και ΗΠΑ. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 12, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 9, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. ενώ το οικογενειακό πανδαιμόνιο συμπληρώνουν με επιτυχία ο γάτος Σουψόν, 3 και ο σκύλος Μότσι, 1. Διαβάζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, δυστυχώς καπνίζει και αν ήταν πλούσια θα είχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα δέκα τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος